3 Temmuz 2008 Perşembe

İş Sözleşmesi Önemlidir


Çalışan ile işverenin yazılı sözleşme yapması 4857 sayılı İş Kanunu'nca, işin bir yıldan fazla sürdüğü haller için zorunludur. Kanunda zorunlu olmasını yanı sıra diğer tüm sözleşmelerde olduğu gibi iş sözleşmesinin de yazılı olması iki taraf açısından da faydalı.

Bu nedenle hem işçi hem de işveren sözleşme konusunda gönüllü olmalı, bu konuda karşı tarafı zorlamalıdır. Aradaki gri noktaların beyazlaşması, pürüzlerin netleştirilmesi, iki tarafın da beklentilerini belirginleştirmesi açısından iş sözleşmesi önemlidir.
Ancak ticaret hayatının büyük bölümünde olduğu gibi ülkemizde iş sözleşmesi de diğer sözleşmeleri gibi göz ardı edilmekte, gereken önemi görememektedir. Söz uçar, yazı kalır sözüne karşın, yüzyıldır sahip olamadığımız yazılı kültürümüzün eksikliğinin iş yaşamındaki sonucudur bu.
Oysa yasa, yapılacak olan sözleşmede şekil şartı aramamaktadır. Tarafların ihtiyacına göre sözleşme yapılabilir.
Sözleşmede ücret, genel şirket kurallar, taraflar ve adresleri, görev tanımı, özel ve genel kurallar mutlaka yer almalıdır. Sözleşme belirli / belirsiz süreli yapılabilir, istenirse en fazla 2 aya kadar deneme süresine yer verilebilir.
İşveren iş sözleşmesinde tüm detaylara yer vermeye çalışmalı, özel hükümlere çok dikkat etmelidir. Ayrıca iş teklif edilen adaylara da sözleşme mutlaka okutulmalı, soruları varsa cevaplamalıdır. Tazminat vs. gibi özel hükümler yer alan iş sözleşmeleri bu konuda daha da önem kazanmaktadır.
Adaylar da şirketlerine kendilerine sundukları iş sözleşmelerini dikkatlice okumalı, akıllarına takılan konuları açıklığa kavuşturmalıdır.

Hiç yorum yok: