23 Temmuz 2008 Çarşamba

Telefon Teknikleri


Ne iş yapıyorsanız yapın, hangi kademede çalışıyor olursanız olun telefonla konuşmak işiniz açısından önemli bir iletişim yöntemidir. Aynen yüzyüze ya da yazılı iletişim gibi...


İster ikna etmek zorunda olduğunuz bir müşterinizle, ister muhasebe bölümünden bir çalışan konuşun telefonda bazı tekniklere dikkat etmek başarılı iş süreçleri yaşamak açısından olumlu etki yapar.


İnsan kaynakları bölümü olarak etkili bir telefon görüşme yaparak değerli bir adayın gözünde 'ilk izlenimi' oluşturabilirsiniz. Ya da doğru dinleme teknikleri ile şikayeti olan bir müşteriyi kazanmanız daha kolay olabilir. Doğru ses ton, etkili tonlamaları, kısa ve net görüşmeler sizin profesyonelliğiniz konusunda karşı tarafa ipuçları verecektir.


Telefonu açarken, karşı tarafa görüşlerini aktarırken daha iyi iletişim kurması için bazı fikirler verdiğim ve çağrı merkezi çalışanlarnı örneklediğim bir astım 'iyi de ben çağrı merkezi'nde çalışmıyorum ki dediğinde aklıma nedense Joharry Penceresi gelmişti. Ne telefonla iletişimin önemini ne de kendisinin gelişimine yönelik eleştirilerden haberi vardı.


Oysa telefonla konuşmaya başladan önce kendinizi tanıtmak ya da bir telefonu cevaplarken isim soyisim ve bölüm belirterek ahizeyi kaldırmak güzel bir ilk adım olabilir. Güleç bir ses tonu ile konuşmak, kısa ve net bilgilerle gereksiz yere zaman kaybetmeden görüşmeyi sonlandırmak da önemlidir. Siz güldüğünüzde, hattın diğer ucundaki kişi yüzünüzü görmese dahi ses tonunuzdan bunu algılayacaktır.


Telefonla konuşurken detayları not almak dağılan konuları toplamak açısından faydalı olacaktır. Yumuşak bir ses tonu üzerinde çalışmanızı önerimim. Bunun için en iyi yol prova yapmak ve mümkünse sesiniz kaydetmektir. Çok mu zahmetli, sizin işiniz gereği buna gerek yok mu? Yazının başını bir kez daha okuyunuz!


Başka birinin telefonunu açıyorsanı , cevaplamaya telefonun sahibi olan kişinin ismini belirterek başlamalısınız. 'Ahmet Beyin telefonu...' gibi. Böylece karşı tarafın hemen konuya girerek size ve kendisine zaman kaybettirmesine engel olabilirsiniz.


Eğer telefonla iletişim becerinizi ölçmek istersen tıklamanız yeterli.

Hiç yorum yok: