2 Temmuz 2008 Çarşamba

İş Görüşmesine Giderken


İşte sonunda oldu. Yaptığınız başvurular arasından bir şirket sizi mülakata çağırdı. Şimdi eğitiminizi, iş yaşamınızı kısaca kendinizi anlatacağınız, bir yandan da başvuru yaptığınız şirketi daha da tanımanıza olanak sağlayacak bir görüşmenin eşiğindesiniz.

İş görüşmesine giderken dikkatli olmanız gereken şeyler bazen hayati öneme sahip olabilir. Ufak detayların bütüne etkisini düşünerek titiz davranmakta fayda var.

Şirketi tanıyın. İlk yapmanız gereken (hatta cv göndermeden önce!) sizi görüşmeye çağıran şirket ve pozisyon hakkında detaylı bilgi sahibi olmak. Şirketin ismini google'layarak başlayabilirsiniz. Firmanın amaçları nelerdir, yer aldığı pazar neresi, ürünleri neler, internet sayfasında yer alan bilgilerle başlamanız olumlu olur. Şirkette çalışan tanıdığınız ya da sektörde yer alan bir ahbabanız varsa onlardan da gerekli doneleri toplayabilirsiniz.

Kendinizle ilgili bazı soruların cevaplarını netleştirin. Sadece bir işim olsun güdüsünden öte bu pozisyonda / şirkette çalışmak sizin için ne anlam ifade ediyor. Sahip olduğunuz hangi özellikleriniz ile bu pozisyonda başarılı olabileceğinizi düşünüyorsunuz, neden bu şirkette çalışmak istityorsunuz gibi soruların cevaplarını verin.

Zamanında gidin. Size iş görüşmesi için belirtilen saatten beş dakika önce görüşme için çağrıldığınız yerde olun. Unutmayın ki geç kalmak kadar erken gitmek de bir planlama hatasıdır. Kiminle görüşeceğinizi zaten size gelen telefonda öğrenmiştiniz.

Giyim önemlidir. Başvurduğunuz şirketin yer aldığı sektör ve pozisyon nasıl giyinmeniz gerektiğini size söyleyecektir. Örneğin görüşme yapacağınız yer eğer bir banka ise ciddi, inşaat şantiyesi olan bir firmaysa daha rahat giyinebilirsiniz. Ancak ne giyerseniz giyin mutlaka temiz, ütülü olmasına özen gösterin. Abartılı aksesuarlardan, koku ve giysilerden uzak durmanızda yarar var.

Kendiniz olun. Görüşmeye başladığınız, hatta şirkete girdiğiniz andan itibaren vücudunuzda heyecan kaynaklı baz değişimler olması normaldir. Ancak unutmayın ki ne kadar rahat olursanız kendinizi o kadar rahat ifade edebilirsiniz. Bir sınava değil, iş görüşmesine gidiyorsunuz. Size en iyi bildiğiniz şeyi soracaklar: kendinizi!

Gülümseyin. Şirkete girdiğiniz andan itibaren insanlarla olan iletişiminize özen gösterin. Güvenlik görevlisi, resepsiyonist, İK çalışanı olan kişiler sizin belki de bundan sonra aynı ortamı paylaşacağını iş arkadaşlarınız olacaklar. Üstelik onların belirteceği olumsuz bir geribildirim

Mantıklı sorular sorun. Şirket ya da pozisyon hakkında merak ettiğiniz herşeyi sorabileceğinizi unutmayın. Ancak mantıklı ve işinize yarayan sorular sorun.
Yanınızda fazladan özgeçmiş bulundurun. Her ne kadar gönderdiğiniz özgeçmiş üzerine çağrılıyor olsanı da bazen görüşmeye birden fazla kişinin katılma olasılığına karşın yanınızda fazladan özgeçmiş bulundurun.
Abartıdan kaçının. Deneyimleriniz ya da bilgi / becerilerinizle ilgili abartılı bilgiler vermekten kaçının. Kendinize olan güveniniz sizi avantajlı kılacaktır, ancak görüşme yapanı yanıltıcak bilgiler vermeyin. Unutmayın ki karşınızdaki kişi sizin pozisyona uygunluğunuz kadar pozisyonun da size uygunluğunu anlamaya çalışıyor.
Bol şans :)

Hiç yorum yok: