21 Temmuz 2008 Pazartesi

Kartvizit


Üniversiteyi bitirip ilk işime kavuştuktan birkaç gün sonra elime gelen ‘ilk kartvizit’imi ve o an yaşadığım heyecanı unutamam. Şirketteki yaklaşık 800 kişinin sahip olduğu, tasarımı standart, sipariş prosedürü artık ezberden yapılan bu ufacık kart aslında farklı anlamlar içeriyordu. Yeni mezun birinin profesyonel yaşama ilk adımı.

Sonradan aldığım çeşitli eğitimlerde kartvizit kullanımına ilişkin tüyoları aldım, hatta kendi verdiğim satış / kişisel gelişim eğitimlerinde de üzerinde durmaya çalıştım. Kartvizit bir iş toplantısı esnasında artık ‘hijyen kuralların’ başında geliyor. Yani olduğunda çok büyük bir artı taşımıyor ancak elinizi cebinize atıp da kartımı unutmuşum ya da bitmiş diye söylediğinizde olumsuzluk imgesi olarak karşı tarafından zihninde canlanıyor.

Kartvizit karşınızdaki insana kendinizi ‘iş çerçevesinden’ tanıtmanın en kısa yoludur. Sade, kurumsal imaj ve renklerle paralellik gösteren, iletişim bilgilerinin tamamını içeren kartvizitler tercih edilmelidir. Bir görüşmeye başlarken verilmesi akılda kalıcılığı artırır.

Size verilen kartviziti de mutlaka okumalısınız. Ayrıca en sık rastlanılan konulardan biri olan kartviziti alır almaz cebe, cüzdana, ajanda arasına ya da kartlığa koymak pek doğru bir davranış değildir. Kartvizitin tüm görüşme boyunca önünüzde durması hem karşı tarafın adını hatırlamanıza yardımcı olur hem de o kişiye verdiğiniz önemi gösterir.

Özellikle kendi işini yapan kişiler için kartvizitlerinde gösterecekleri yaratıcılık önemli olabilir. Elbette içinde bulundukları sektöre, yaratmak istedikleri şirket imajına uygun olan tercihlerle...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ben hala öğrenciyim. İlk işime bilgisayar sektöründe başladım ve çalışmaya devam ediyorum. İlk kartvizitinizi elime aldığımda hissettiklerim sizin paylaşmış olduklarınızla hemen hemen aynı. verdiğiniz tüyolar için teşekkürler özellikle kartvizitimi unutmuşum tarzı davranışlar imajınızı sarsabilmekte. En güzeli arkadaşlarım arasında kartvizite sahip olan bir kaç kişiden biriyim ve o havayı atmayı seviyorum.
Sağlıcakla